Navigation
Home Page

The School Day

Organisation of the School Day

 

Foundation/KS1

No. of hours

KS2

No. of hours

First bell

Second bell

Final bell

8.50am

8.55am

9.00am

 

 

 

 

 

 

 

 

Registration

9.00-9.05 am

 

9.00-9.05 am

 

Taught time

9.05-10.05 am

1 hour

9.05-10.05 am

1 hour

Worship

10.05-10.15am

 

10.05-10.15am

 

Playtime

10.15-10.30am

 

10.15-10.30am

 

Taught time

10.30 am-12 noon

1hour 30 mins.

10.30 am-12 noon

1hour 30 mins.

Lunchtime

12.00 noon- 1.05pm

 

12.00 noon- 12.50 pm

 

Registration

1.00-1.05pm

 

12.50- 12.55pm

 

Taught time

1.05-2.05pm

1 hour

12.55- 3.10pm

2 hours 15 mins.

Playtime

2.05-2.20pm

 

 

 

Taught time

2.20-3.10pm

50 mins.

 

 

School Closes

3.10pm

 

3.10pm

 

 

PER WEEK

21 hours 40 mins.

PER WEEK

23 hours 45 mins

Recommended by DFE

 

 

21 hours

 

 

23 hours 30 mins.

 

 

 

 

 

 

Basic Skills Timetable from September 2015

 

 

Monday

 

Tuesday

 

Wednesday

 

Thursday

 

Friday

 

8:50-9:00

Y1/2

Y3/4

Y5/6

 

Maths focus activity as children come in.

 

Maths focus activity as children come in.

 

Maths focus activity as children come in.

 

    Register

Maths focus activity as children come in.

9:00-9:15

Worship

9:00-10:00

   Maths

     Maths

     Maths

       Maths

 

Maths

 

 

10:00-10:15

 

Head teacher Worship

 

Worship (class worship KS2 PSHE focus linked to Christian value).

 

 

Worship (class worship KS1 PSHE focus linked to Christian value).

 

 

Bonds/tables revision- quickfire!

            ******* Playtime *******

 

10:30-10:50

 

Phonics/GPS

 

Phonics/GPS

 

Phonics/GPS

 

Phonics/GPS

 

 

Phonics/GPS

 

 

10:50-11:45

 

 

English

 

English

 

English

 

English

 

English

11:45-12:00

Spelling

Spelling

Spelling

Spelling

Spelling

 

      ******* Lunchtime *******

 

Afternoon

 

 

Daily 20 minute reading workshop at some point in the afternoon.

Cross-curricular Maths and English opportunities identified in planning

Friday 10:00

Achievement

Assembly

 

             

 

All peripatetic music, sports coaching, PE (including swimming) in the afternoons

Each week there will be extended writing, Teaching of reading, spelling list ad mental maths tests.

Foundation subjects may be blocked for afternoons when appropriate

Top